25. Mar 2022

Ako sa minulý rok starali firmy o svojich zamestnancov?

Víťazi 12. ročníka súťaže boli ocenení. Kategóriu výrobných firiem ovládla spoločnosť KIA Slovakia, medzi nevýrobnými sa presadila IBM International Services Centre a Kami Profit sa stala najzdravšou malou firmou do päťdesiat zamestnancov.

Už viac než desať rokov sa mnohé firmy starajú o zdravie svojich zamestnancov

„Pred dvanástimi rokmi sme si v Union zdravotnej poisťovni povedali, že sa pokúsime firmy motivovať k tomu, aby sa začali zaujímať a starať o zdravie svojich zamestnancov. Prišli sme s Iniciatívou za zdravšie Slovensko, ktorá zapadala do nášho poslania podporovať prevenciu a zdravší životný štýl a snažiť sa celkovo zlepšiť zdravotný stav ľudí na Slovensku. Musím povedať, že mnohé firmy sa v starostlivosti o zdravie veľmi snažia. Veľmi ma teší, keď vidím, ako mnohé z nich každý rok prichádzajú s niečím novým a starajú sa o zdravie svojich zamestnancov čoraz lepšie,“ hovorí členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková.

Ako sa zmenila starostlivosť o zamestnancov?

Pandémie výrazne ovplyvnila fungovanie mnohých firiem na Slovensku. Iné to nie je ani čo sa týka zdravotných benefitov. Aj keď im situáciu mimoriadne sťažila pandémia, dokázali prispôsobiť svoju ponuku podľa možností zamestnancov. Výsledky súťaže poukazujú na nasledujúce silné trendy v starostlivosti o zamestnancov.

Hybridná práca

Vhodná kombinácia práce z domu a práce z kancelárie dokáže zvýšiť efektivitu zamestnancov a taktiež ich spokojnosť. Takýto spôsob práce sa u mnohých firiem na Slovensku osvedčil a je viac než isté, že budú v tomto trende jednoznačne pokračovať aj naďalej.

„To, čo odlišuje progresívne firmy pri hybridnej práci, je neustále motivovanie zamestnancov a udržiavanie sociálneho kontaktu v pracovných tímoch. Pri hybridnom režime je to náročnejšie, ale príklady firiem ukazujú, že sa to dá,“ hodnotí Pavol Chovan, riaditeľ odboru podpory afinitných skupín Union zdravotnej poisťovne.

diverse-people-working-office Large.png

Podpora aktívneho životného štýlu zamestnancov

Aj pri hybridnom režime môžu zamestnanci navzájom zdieľať inšpirácie k aktívnejšiemu tráveniu voľného času. Napríklad formou online školení a vzdelávacích online stretnutí na rozmanité témy.

Vitamíny a podpora zdravého životného štýlu

Buď vo forme doplnkov stravy alebo v podobe aktivít na vyvážený pracovný a súkromný život zamestnancov.

Spustenie ďalšieho ročníka súťaže

Ďalší, v poradí už 13. ročník súťaže Zdravá firma roka bude spustený na Konferencii "Trendy v starostlivosti o zdravie zamestnancov ", ktorá sa uskutoční v júni. Viac informácii vám prinesieme neskôr.

CODEUPP s.r.o.