Med

Samotný med má mnoho rôznych pomenovaní ako elixír života, tekuté  zlato, či hojivý zázrak. So svojimi liečivými účinkami je známy už  niekoľko tisícročí a dokonca bol uctievaný ako dar, či pokrm bohov a  Gréci dávali med do hrobov zosnulých ako znak večného života. Med sa skladá z jednoduchých cukrov, ktoré ľudské telo ľahko využíva. Svetlofarebné medy sú chuťou jemnejšie, zatiaľ čo tie tmavšie sú  pevnejšie, v závislosti od zdroja včelieho nektáru.

Kvalitný med je skutočne vhodným sacharidom, ktorým si môžeme život osladiť, pretože obsahuje cenné a špecifické látky, ktoré v inej potravine nenájdeme. 

Nutričné hodnoty medu:

Hlavné účinky medu:

  • pôsobí antibakteriálne a protizápalovo,
  • posilňuje imunitný systém,
  • zbavuje telo jedov,
  • podporuje trávenie, vyprázdňovanie a obnovuje črevnú mikroflóru,
  • zlepšuje a prehlbuje spánok, odstraňuje stres,
  • má pozitívne účinky pri liečení problémov so srdcom, pečene a pankreasu, obličiek, čriev a iných orgánov,
  • zlepšuje a urýchľuje hojenie rán, lieči popáleniny a pôsobí dezinfekčne,
  • je zdrojom rýchlej energie a aj záchrana v deň po opici.

 

Skladovanie medu a jeho kryštalizácia:

Med je prevažne stála potravina, no aby nám skutočne dlho vydržal je potrebné udržiavať med v dobre uzavretej sklenenej fľaši, v suchom a tmavom prostredí so stálou teplotou do 20°C. Časté zmeny teploty potom spôsobujú kryštalizáciu medu, no na sile medu to neuberá. Je to jeho prirodzená vlastnosť, nakoľko med je zo 78% cukor. Skryštalizovaný med netreba vyhadzovať, stačí ho nahriať vo vodnom kúpeli s teplotou do 50°C, aby sa nezničili citlivé enzýmy. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je približne 3 – 4 čajové lyžičky denne, a pre deti 1 – 2 lyžičky, samozrejme v závislosti od veku dieťaťa.

Druhy medu podľa pôvodu:

  • Agátový – je najsvetlejší druh medu. Je aromatický, pretože obsahuje nektár z agátových kvetov. Jeho predpoklad pre kryštalizáciu je nízky a je ľahko stráviteľný.
  • Lipový -  tento druh medu má taktiež svetlejšiu farbu, no čo sa týka konzistencie je najhustejší. Kryštalizuje len mierne a je vynikajúcim pomocníkom pri nachladnutí.
  • Repkový – má jemnú chuť a svetlú farbu. Jeho konzistencia je hustejšia, ale má množstvo pozitívnych vlastností a ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.
  • Lesný – tento druh je veľmi chutný a vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.

Recept med