Recepty kapusta

Tatranský šalát

Ingrediencie:

  • 900g    kapusta biela hlávková
  • 300g    mrkva
  • 50g      soľ
  • 50g      cukor
  • 20g      ocot

Postup:

  • Kapustu pokrájame na pásiky a pridáme najemno postrúhanú mrkvu.
  • Dochutíme soľou, cukrom, octom a premiešame.

Kvasená kapusta

Ingrediencie:

  • 1kg kapusta biela hlávková
  • 20g soľ
  • celé čierne korenie
  • štipka rasca
  • 20g cibuľa
  • jablko
  • hrozno

Postup:

  • Kapustu očistíme, prerežeme na polovice a strúhame na jemné rezance. Nastrúhanú kapustu osolíme, posypeme rascou a premiešame s nakrájanou cibuľou.

  • Kapustu tlačíme do nádob po vrstvách tak, aby sme vytlačili všetok vzduch a uvoľnená šťava vystúpila na povrch. Medzi jednotlivé vrstvy vložíme rozštvrtené jablko, prípadne hrozno, ochutíme celým čiernym korením a zasypeme ďalšou vrstvou kapusty a znova tlačíme. Tento postup opakujeme kým nemáme naloženú kapustu asi 10 cm od otvoru suda. Napokon kapustu poriadne zaťažíme drevenými doskami a kameňom.

  • Takto naloženú kapustu necháme pri izbovej teplote a do troch dní začne kapusta peniť a šťava pretekať. Neskôr pena upadne a do troch týždňov je kapusta vykvasená a môžeme ju odoberať. Dobrá kapusta je priesvitná a má jemnú kyslastú chuť. Prajeme Vám dobrú chuť.